Over Piemonte


La Casa Vecchia in de Langhe – Piemonte
In de regio Piemonte en wel midden in de wijn- en hazelnotenstreek de Langhe (zuidwesten) ligt onze boerderij La Casa Vecchia. Om precies te zijn in de Alta Langa, het hoger gelegen deel van de Langhe. Wij kijken uit op wijngaarden voor de Dogliani wijnen. En een van de ‘Salite dei Campioni’-fietsroutes bereik je via een uitdagende klim naar Bossolasco. La Casa Vecchia is ook een prima uitvalbasis om de rest van Piemonte en de kust te verkennen.

Piemonte ligt in het noordwesten van Italië
In het noorden en westen wordt Piemonte omsloten door de Alpen; bij helder weer geeft dat ook vanuit ons huis indrukwekkende vergezichten. De rivier Po ontspringt bij de Monviso, een berg die we bij helder weer vanaf La Casa Vecchia goed kunnen zien. De hoofdstad van Piemonte is Turijn, een mooie stad op een uur rijden van ons huis en meer dan een bezoek waard.

Zeer gevarieerd
Het landschap in de regio Piemonte is zeer gevarieerd. In het noorden heb je de Alpen-massieven van de Monte Rosa en het Gran Paradiso, het Lago Maggiore en de vochtige rijstvelden van Vercelli en Novara. In het zuiden tref je de elegante heuvels met wijngaarden, hazelnootstruiken en kastelen van onder andere de  Langhe en Monferrato. In La Casa Vecchia ligt informatie voor wandel- en fietstochten in de omgeving. Het wijnlandschap in deze twee streken behoort tot het Unesco Werelderfgoed. Ook hierover ligt informatie in La Casa Vecchia.

Gastronomie, truffel en wijn
Piemonte kent een paar belangrijke (industriële) centra. Fiat heeft Turijn als basis en in Biella worden stoffen geproduceerd. In de stad Alba (in de Langhe) zetelt chocolade producent Ferrero (van o.a. Nutella). Alba wordt ook de hoofdstad van de witte truffel en de gastronomie genoemd. De dorpen Barolo en Barbaresco liggen er om de hoek en zijn naamgever van zeer bekende Italiaanse topwijnen. Slow Food heeft in deze streek zijn hoofdkantoor.

Wandelen en muziek
In de omgeving van ons vakantiehuis La Casa Vecchia kunnen in lente, zomer en herfst mooie wandelingen gemaakt worden. In de zomer bieden ook de Alpen op een uur rijden een mooie wandeluitdaging. Informatie ligt in La Casa Vecchia. In de zomer zijn er veel muziekconcerten in de buurt (modern en klassiek). Zodra informatie hierover bekend is, informeren we onze gasten. Sommige concerten zijn gratis, voor andere is het tijdig kopen van kaartjes aan te raden. Het strand van Ligurië is in een uur rijden te bereiken.

Reisgidsen   
Voor meer informatie over wat te doen in de omgeving van La Casa Vecchia en de rest van Piemonte: zie onze ‘reisgids’-website www.genieteninpiemonte.nl  Op deze website staat ook informatie over de door ons geschreven (papieren) reisgidsen over Piemonte en Turijn. In deze boeken lees je over de wijnen, gerechten, geschiedenis en cultuur in het zuiden van Piemonte. Het boek ‘Genieten in Piemonte’ heeft ook recepten van lokale gerechten. De boeken zijn via de (digitale) boekwinkel te bestellen. Meer informatie via deze link. En kijk bij Tips voor bij voorbeeld het huren van een e-bike.

Genieten in Piemonte   Turijn. Stad van barok, SLow Food en hedendaagse kunst  omslag Turijn ANWB Extra Reisgids de Langhe.Proeftuin van Italië. een gids

Kijk voor foto’s, tips en activiteiten ook op de volgende thema-facebookpagina’s:
genieteninpiemonte        – lacasavecchia.somano       – Turijn, hoofdstad van Piemonte

zicht op Monviso winter
huizen in de Langhe
la casa vecchia tuin