Over Piemonte


Onze boerderij La Casa Vecchia ligt in de wijn- en hazelnotenstreek de Langhe, in het zuidwestelijke deel van de regio Piemonte. Om precies te zijn in de Alta Langa, het hoger gelegen deel van de Langhe. Wij kijken uit op wijngaarden voor de Dogliani wijnen.

Piemonte ligt in het noordwesten van Italië. In het noorden en westen wordt Piemonte omsloten door de Alpen; bij helder weer geeft dat indrukwekkende vergezichten. Vanuit La Casa Vecchia zijn deze Alpen goed te zien. De rivier Po ontspringt bij de Monviso, een berg die overal in het uitzicht nadrukkelijk aanwezig is; ook vanaf La Casa Vecchia. De hoofdstad van Piemonte is Turijn.

Het landschap in de regio Piemonte is zeer gevarieerd. In het noorden heb je de Alpen-massieven van de Monte Rosa en het Gran Paradiso, het Lago Maggiore en de vochtige rijstvelden van Vercelli en Novara. In het zuiden tref je de elegante heuvels met wijngaarden, hazelnootstruiken en kastelen van onder andere de  Langhe en Monferrato. Het wijnlandschap in deze twee streken behoort tot het Unesco Werelderfgoed.

De familie Savoye (eerst hertogen, later koningen) heeft door de eeuwen haar sporen nagelaten: barokke gebouwen in en grote paleizen rondom Turijn. Altijd een leuk uitstapje. Het hof van Savoye heeft voor een belangrijk deel gezorgd voor al die lekkere gerechten, waar de regio nu zo bekend om is. Turijn was de eerste hoofdstad van het verenigde Italië (1861-1865) en is een erg leuke stad om te bezoeken. Vanaf ons huis ben je er per auto in een uur.

Piemonte kent een paar belangrijke (industriële) centra. Fiat heeft Turijn als basis en in Biella worden stoffen geproduceerd. In de stad Alba (in de Langhe) zetelt chocolade producent Ferrero (van o.a. Nutella). Alba wordt ook de hoofdstad van de witte truffel en de gastronomie genoemd. De dorpen Barolo en Barbaresco liggen er om de hoek en zijn naamgever van zeer bekende Italiaanse topwijnen. Slow Food heeft in deze streek zijn hoofdkantoor in het stadje Bra.

Voor meer informatie over Piemonte: zie onze ‘reisgids’-website www.genieteninpiemonte.nl  Op deze website staat ook informatie over de  (papieren) reisgidsen over Piemonte en Turijn. In deze boeken lees je over de wijnen, gerechten, geschiedenis en cultuur in het zuiden van Piemonte. Het boek ‘Genieten in Piemonte’ heeft ook recepten van lokale gerechten. De boeken zijn bij ons te bestellen. Of kijk bij Tips voor het huren van een e-bike of cabrio.

Reisgids Genieten in Piemonte   Turijn. Stad van barok, SLow Food en hedendaagse kunst     Reisgids de Langhe.Proeftuin van Italië. een gids